Kendo

Kendo är en en modern japansk budoart, en så kallad gendai budo. Ordet Kendo betyder ungefär "svärdets väg".

Tävlingsformen bygger på fäktning med en svärdsattrapp av bamburibbor som kallas shinai. Man tränar även kata (form) med bokken. Snabbhet, precision och uthållighet är viktiga komponenter i träningen. Kampsporten är mycket gammal.

Klädnaden i Kendo är först Gi det är träningsjackan som vi kendokas bär som är antingen indigofärgad eller vit (som i japan), Hakama är de vida byxorna som vi bär för att dölja våra fotsteg för motståndare, dessa är antingen indigo eller svarta.

Utöver detta bär vi även våran Bogu det är rustningen vi har när vi tränar som består av Men (hjälmen), Kote (handskarna), Do (harnesk för att skydda bröstkorgen) och slutligen Tare (höftskyddet). I Kendo kör vi barfota.

I Japan är Kendo en av de allra vanligaste sporterna som utövas av miljontals människor medan i Sverige finns det knappt 1000 kendokas.

I Kendo spelas matcher, shiai, där det gäller att ta poäng på sin motståndare. Man hugger och stöter med shinaien, och korrekta träffar som utförts med god kroppskontroll och inlevelse ger poäng. Matchtiden är maximalt 3-5 minuter och vinnare är den som först tagit två poäng. När någon av de tävlande lyckas med detta är matchen slut. Om det står 0-0 eller 1-1 vid full tid slutar matchen oavgjord. Däremot om det krävs ett avgörande, förlängs matchen tills segrande poäng erhålles.















Har du några frågor eller funderingar så är det bara att fråga, jag svarar mer än gärna :-)

Comments

Comment the entry here: Please refrain from posting any PR.

Name:
Remember me?
E-mail

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback